Ίδρυμα Ιωάννου & Αικατερίνης Σαϊνοπούλου

Το Ίδρυμα Ιωάννου & Αικατερίνης Σαϊνοπούλου είναι κοινωφελές μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε από τους αειμνήστους ομογενείς της Oclahoma City των ΗΠΑ, Ιωάννη και Αικατερίνη Σαϊνοπούλου, θείους του σημερινού Προέδρου Γεωργίου Σαϊνόπουλου ύστερα από δική του πρόταση, όταν ήταν δήμαρχος Σπαρτιατών και επικυρώθηκε το 1967. Πρόεδρος της τετραμελούς Διοικούσης Επιτροπής  ορίστηκε ο Γεώργιος Σαϊνόπουλος, συνταξιούχος φαρμακοποιός και πρώην Δήμαρχος Σπαρτιατών, ο οποίος ορίζει και τον διάδοχό του.
Ο Πρόεδρός του Γεώργιος Σαϊνόπουλος είναι ο άνθρωπος που έδωσε στο Ίδρυμα τις σημερινές του διαστάσεις με το πρωτοπόρο και μεγαλόπνοο όραμά του με προσανατολισμούς ιδιαίτερα στο χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού, της οικολογικής ευαισθητοποίησης και της αλληλοβοήθειας, έχοντας τη συμπαράσταση της ακούραστης συζύγου του Χρυσαυγής, που ήταν και είναι πάντα στο πλευρό του. Για την πολυδιάστατη και τεραστίας σημασίας κοινωφελή και πολιτιστική δράση στο χώρο της Λακωνίας, το Ίδρυμα και ο Πρόεδρός του τιμήθηκαν με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το 1990.

Σκοποί - Δραστηριότητες

Οι κοινωφελείς, φιλανθρωπικοί, πολιτιστικοί, αθλητικοί και διάφοροι άλλοι σκοποί του Ιδρύματος, όπως και η βράβευση πρωτευσάντων μαθητών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης μας, υλοποιούνται από τα έσοδα της ακίνητης περιουσίας του.

  • Κοινωνική Προσφορά: Στον φιλανθρωπικό και κοινωνικό τομέα τα σημαντικότερα έργα του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος είναι: αγορά και παραχώρηση οικοπέδου στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης για την ανέγερση του Ασύλου Ανιάτων, η οικονομική συμβολή του Ιδρύματος στην κατασκευή της πλατείας Νέου Κόσμου, που αργότερα μετονομάσθηκε από το Δήμο Σπάρτης σε πλατεία Γεωργίου Σαϊνόπουλου. Επίσης, η οικονομική του συμβολή  στον εξωραϊσμό του Άλσους Ευαγγέλου Φιλιππόπουλου (Πάρκο Ευαγγελιστρίας Σπάρτης). Επίσης, σε περίοπτη θέση του Σαϊνοπουλείου Άλσους παραχώρησε το Ίδρυμα χώρο- χωρίς ιδιοκτησιακό καθεστώς- στο Σύλλογο Κρητών Ν. Λακωνίας «Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ», όπου ανέγειρε με δική του δαπάνη Ιερό Ναό των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων Ρεθύμνου, εκφράζοντας έτσι και την επιθυμία του Ιδρύματος να υπάρχει ένας Ναός στο χώρο του για να προσκυνούν οι επισκέπτες. Είναι ο πρώτος αυτοτελής ναός, αφιερωμένος στη μνήμη των  Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων Ρεθύμνου εκτός Κρήτης. Επίσης παρέχει οικονομική ενίσχυση σε Αθλητικούς, Πολιτιστικούς, Φιλανθρωπικούς και ευρύτερου κοινωνικού σκοπού συλλόγους.
           
57

 

  • Σαϊνοπούλειο Άλσος (Αγάπη για το Πράσινο): Για την υλοποίηση του οράματος του Προέδρου αγοράστηκαν τρεις συνεχόμενες εκτάσεις 160 στρεμμάτων, εκ των οποίων  τα 50 στρέμματα παραχωρήθηκαν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για τη δημιουργία μεγάλου Αθλητικού Κέντρου. Στον υπόλοιπο χώρο των 110 στρεμμάτων δημιουργήθηκε με προσωπική επίβλεψη του Προέδρου το υπέροχο Σαϊνοπούλειο Άλσος, που περιλαμβάνει μια ποικιλία 5.000 δέντρων και αποτελεί παράδειγμα αγάπης για το πράσινο δίνοντας τη χαρά της απόλαυσης στους επισκέπτες με την άρτια εξοπλισμένη παιδική χαρά σε περίοπτη θέση και τον νερόμυλο σε μια γραφική ρεματιά, που θα παραμείνει  αιώνιο κειμήλιο.
    Μέσα στο άλσος, ο δρόμος που οδηγεί στο θέατρο ονομάστηκε «Οδός των Ποιητών», γιατί κατά μήκος του τοποθετήθηκαν οκτώ προτομές σημαντικών ποιητών. Πρόκειται ειδικότερα για τις προτομές των Λακώνων ποιητών Νικηφόρου Βρεττάκου και Γιάννη Ρίτσου (δωρεά της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης), των αρχαίων Σπαρτιατών ποιητών Αλκμάνος και Τυρταίου (δωρεά του «Συνδέσμου των εν Αττική Λακεδαιμονίων»), του Γεωργίου Σεφέρη (δωρεά της Σπαρτιάτισσας Χρυσηίδος Βελίκα), καθώς επίσης και των εθνικών μας ποιητών Κωστή Παλαμά και Διονυσίου Σολωμού (δωρεά της «Παλλακωνικής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά»).Η «Οδός των ποιητών» θα ολοκληρωθεί με την προσθήκη  δύο ακόμη προτομών ποιητών.
57


  • Σαϊνοπούλειο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο (Αθλητισμός): Το Ίδρυμα παραχώρησε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έκταση 50 στρεμμάτων- όπως αναφέρεται και πιο πάνω- για την κατασκευή μεγάλου αθλητικού κέντρου και κλειστού γυμναστηρίου 1.000 θέσεων. Έργα που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Η καθυστέρηση του έργου από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς και τους Δήμους Σπάρτης και Μυστρά.
    Ο υπόλοιπος χώρος του Άλσους εκτός από τη φυσική του ομορφιά προσφέρει με την ιδιομορφία του εδάφους και κατάλληλους δρόμους -που έχει επιλέξει το τμήμα ποδηλασίας του Σπαρτιατικού Γυμναστικού Συλλόγου -για ποδηλατικούς αγώνες, όπου δύο φορές το χρόνο διοργανώνονται με τη συνεργασία του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος σε παμπελοποννησιακό ή και πανελλήνιο επίπεδο. Ακόμη, σε ειδικά διαμορφωμένη πίστα του χώρου γίνεται το πανελλήνιο πρωτάθλημα ορεινής ποδηλασίας στο αγώνισμα τετραπλού (4-cross), που διοργανώνει  τα τελευταία χρόνια η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας με την υποστήριξη του τμήματος ποδηλασίας του Σπαρτιατικού Γυμναστικού Συλλόγου και του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος. Μάλιστα η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας  θεωρεί το συγκεκριμένο χώρο ως τον μοναδικό στην Ελλάδα για τη διεξαγωγή του αγωνίσματος αυτού.
    Δεν είναι εξάλλου καθόλου τυχαίο που το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου επέλεξε τον ωραίο αυτό χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού για την κήρυξη της έναρξης των εργασιών του Β΄ Παγκοσμίου Συνεδρίου και του Β΄ Πανελληνίου Συνεδρίου Διοίκησης  Αθλητισμού το καλοκαίρι του 2007. Το συνέδριο ετέθη υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κου Κάρολου Παπούλια, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εργασιών.
57

 

  • Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο (Πολιτισμός) : Ο ίδιος ο περιβάλλων χώρος του Σαϊνοπουλείου Άλσους με τη φυσική του ομορφιά «γέννησε» στον Πρόεδρο Γεώργιο Σαϊνόπουλο την ιδέα για τη δημιουργία ενός Αμφιθεάτρου για να υλοποιήσει το άλλο μεγάλο του όραμα για τον πολιτισμό, κάτι που υπήρχε άλλωστε στην Αρχαία Σπάρτη με το υπέροχο θέατρό της το οποίο δυστυχώς δε σώζεται για να λειτουργήσει σήμερα. Έτσι, ο Πρόεδρος επιθυμώντας να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στον πολιτισμό, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου κατασκεύασε Αμφιθέατρο 1800- 2000 θέσεων εξ ιδίων πόρων που έχει φυσική σκηνογραφία τον αγέρωχο Ταΰγετο και τη βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά. Στη συνέχεια προέβη στην τροποποίηση  του Οργανισμού του Ιδρύματος με τα συναρμόδια Υπουργεία  σύμφωνα με την οποία προβλέπεται:
    η οργάνωση και εκτέλεση αυτοτελώς ή με άλλους φορείς φιλανθρωπικών, αθλητικών, μουσικών και γενικώς ευρύτερου κοινωνικού σκοπού εκδηλώσεων.
     Έτσι  κάθε χρόνο διοργανώνεται κύκλος εκδηλώσεων υψηλών προδιαγραφών Επιδαύρου και Ηρωδείου με μεγάλους θεατρικούς και καλλιτεχνικούς οργανισμούς της χώρας μας και του εξωτερικού με την επωνυμία «Πολιτιστικό Καλοκαίρι».
56

  

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΑΪΝΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Πρώτοs Πρόεδρος: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΪΝΟΠΟΥΛΟΣ 1967 - 2010

Πρόεδρος: ΧΡΥΣΑΥΓΗ ΣΑΪΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΑθΑΝΑΣΙΟΣ ΡΟΥΤΣΑΚΗΣ, Ανnπρόεδροs

ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΛΟΙΜΟΝΟΥ- ΒΕΛΔΕΚΗ, Μέλοs

Δρ. ΜΕΤΑΞΙΑ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, Γενική Γραµµατέας

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΖΑΚΗΣ, Μέλος

ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΑ ΜΕΛΗ ΣΑΪΝΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

ΛΥΣΑΝΔΡΟΣ ΚΑΝΕΛΛΑΚΟΣ, Αρεοπαγίτης

ΑΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ, Πρόεδρος Κοινότητας Μαγούλας

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΥΛΩΝΑΚΟΥ - ΦΟΡΤΣΑ, Φαρμακοποιός

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΟΥΔΕΣ, Κτηματίας

ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΜΑΧΑΙΡΑ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΕΠΟΠΤΕΙΑ:  ΧΡΥΣΑΥΓΗ ΣΑΪΝΟΠΟΥΛΟΥ Πρόεδροs Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος σε συνεργασία με το Δήμαρχο Σπάρτης Σταύρο Αργειτάκο και τα µέλη του Διοικητικού Συµβουλίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ, Φιλόλογος - Συγγραφέας

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Δρ. ΜΕΤΑΞΙΑ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, Φιλόλογος - Εκπαιδευτικός

ΜΕΛΗ: 

ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, Πρόεδρος Πνευματικής Εστίας Σπάρτης

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΛΟΥΜΠΑΣ, Πρώην Προϊστάμενος Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Λακωνίας

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, Γραμματέας Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος, Θεατρολόγος

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ, Νομικός

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΑΪΝΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, Θεατρολόγος, Α' Γραμματέας

ΜΑΡΙΑ ΚΑΝΑΚΑΡΑΚΗ, Πτυχιούχος Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιά Β' Γραμματέας & Αρμόδια Οικονομικού Τμήματος

Κλείσιμο