Το Φεστιβάλ του Σαϊνοπουλείου ξεκίνησε το 1988, όπου έγιναν τα ανεπίσημα εγκαίνια του θεσμού και του Αμφιθεάτρου με την παιδική χορωδία της Βιέννης. Το 1990 έγιναν τα επίσημα εγκαίνια με μελοποιημένα ποιήματα του κατ’ εξοχήν Λάκωνα ποιητή και ακαδημαϊκού Νικηφόρου Βρεττάκου.
Έτσι , έκτοτε και μέχρι σήμερα στο Σαϊνοπούλειο διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι κύκλος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Για το σκοπό αυτό έχει οριστεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου Καλλιτεχνική Επιτροπή για την επιλογή και επιμέλεια των εκδηλώσεων. Από την ορχήστρα του θεάτρου έχουν περάσει οι μεγαλύτεροι καλλιτεχνικοί οργανισμοί της χώρας μας και σημαντικοί του εξωτερικού, καθώς και τα μεγαλύτερα ονόματα του θεάτρου και της μουσικής. Ενδεικτικά αναφέρονται το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, η Καμεράτα Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Αθηνών με σολίστ τον Λεωνίδα Καβάκο, το Κρατικό Μπαλέτο της Όπερας της Οδησσού, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Ορχήστρα των Χρωμάτων Μίκης Θεοδωράκης, η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ κ.ά Επίσης, η Άννα Συνοδινού, η Λυδία Κονιόρδου, ο Μάριος Φραγκούλης, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και πολλοί άλλοι.
Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του θεάτρου ο Δήμος Σπάρτης μέχρι και σήμερα, ενστερνιζόμενος την μεγάλη προσφορά του Σαϊνοπουλείου στον πολιτισμό, είναι ο βασικός συνδιοργανωτής. Συνδιοργανωτές υπήρξαν επίσης η ΤΕΔΚ ( Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων), ο ΟΠΑΝΑΛ, ο Δήμος Μυστρά και η Πνευματική Εστία Σπάρτης.
Κάθε χρόνο φιλοδοξία της διοργάνωσης είναι να φιλοξενεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερες μουσικές και θεατρικές παραγωγές και μάλιστα μέσω μίας πραγματικής πολιτιστικής πολιτικής που δίνει τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να παρακολουθεί σπουδαίες παραστάσεις με προνομιακά χαμηλό εισιτήριο αλλά και με τη δυνατότητα δωρεάν μεταφοράς προς το θέατρο και τούτο διότι οι παραγωγές αυτές επιχορηγούνται από το ίδιο το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα και τους συνδιοργανωτές.

Πέραν των βασικών εκδηλώσεων που φιλοξενούνται στο θέατρο, το Σαϊνοπούλειο διοργανώνει σειρά παράλληλων εκδηλώσεων (κλασικής μουσικής , οικολογίας, θεατρικό παιχνίδι, εκθέσεις) τόσο στο Σαϊνοπούλειο Θέατρο όσο και στο Άλσος.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Σαϊνοπούλειο δίνει την ευκαιρία σε τοπικούς φορείς και συλλόγους όχι μόνο της πόλης μας αλλά και όλης της Λακωνίας να παρουσιάσουν το έργο τους στο Αμφιθέατρο.

 

 

 

 

 

 

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΑΪΝΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΟΥ & ΧΡΥΣΑΥΓΗΣ ΣΑΪΝΟΠΟΥΛΟΥ

Αναγνωρίζοντας την προσφορά του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος και των Γεωργίου & Χρυσαυγής Σαϊνοπούλου αρκετοί φορείς τους βράβευσαν για την κοινωνική και πολιτιστική τους δράση.

Έτσι, ο Γ. Σαϊνόπουλος είχε τιμηθεί από το «Σύλλογο των εν Αττική Λακεδαιμονίων» το 1981, από την Ακαδημία Αθηνών και του ομογενείς των ΗΠΑ το 1990. Το 1994 τού απενεμήθη «Η μεγάλη επίχρυση αναμνηστική πλακέτα του ΚΕΕΜ» και το 1995 τιμήθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.
Το 2002 τιμήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης και του απενεμήθη από τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Ευστάθιο «Μεγαλόσταυρος της Χιλιετηρίδος του Οσίου Νίκωνος του μετανοείται» μετά τιμητικού διπλώματος δια την μεγάλη προσφορά του εις την Εκκλησία, τον πολιτισμό και την κοινωνία. Επίσης την ίδια χρονιά ο δήμαρχος Μυστρά Σταύρος Αργειτάκος του απένειμε τιμητική πλακέτα για την προσφορά του στον πολιτισμό τον αθλητισμό και την κοινωνία της πόλης μας . Ακόμη τιμήθηκε από την Αθλητική Ένωση Σπάρτης, την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λακωνίας, τη Νέα Κίνηση Γυναικών Λακωνίας , το Μουσικό Όμιλο Σπάρτης και την Ένωση Αστυνομικών Λακωνίας. Ακόμη.
Στις 10/06/2002 ο Δήμαρχος Σπάρτης Δημοσθένης Ματάλας , μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τού απένειμε το «Μετάλλιον της Πόλεως» στην εκδήλωση που έγινε για την εορτή των 15 χρόνων λειτουργίας του Σαϊνοπουλείου Αμφιθεάτρου παρουσία των αρχών του νομού και εκλεκτών ομιλητών.
Το 2005 τιμήθηκε από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Λακωνίας και ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του Συλλόγου.
Για τη μεγάλη προσφορά του στη πόλη της Σπάρτης αλλά στον τόπο γενικότερα ο Δήμαρχος Σπαρτιατών Σαράντος Αντωνάκος και το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση κατά την πανηγυρική συνεδρίαση στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου την 24η Ιανουαρίου 2008 ανακήρυξε τον πρώην Δήμαρχο Σπαρτιατών και Πρόεδρο Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος Γεώργιο Σαϊνόπουλο «Άξιον της Πατρίδος», γιατί με τα έργα και τη δραστηριότητά του ευεργέτησε πολλαπλώς την πόλη. Επίσης του απένειμε το «Μετάλλιο της πόλεως» μετά διπλώματος τιμής.
Τέλος στις 27 Ιουλίου 2016 το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου βράβευσε με τιμητική πλακέτα την Πρόεδρο Χρυσαυγή Σαϊνοπούλου και το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα για την προσφορά τους στην τέχνη, τον πολιτισμό και το περιβάλλον.

Φεστιβάλ