
Οι κοινωφελείς, πολιτιστικοί , αθλητικοί και περιβαλλοντικοί σκοποί του Ιδρύματος υλοποιούνται από τα έσοδα της ακίνητης περιουσίας του.
- Κοινωνική προσφορά
Στον κοινωνικό τομέα τα σημαντικότερα έργα του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος είναι: αγορά και παραχώρηση οικοπέδου στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης για την ανέγερση του Ασύλου Ανιάτων , οικονομική συμβολή του Ιδρύματος στον εξωραϊσμό του Άλσους Ευαγγέλλου Φιλιππόπουλου (Πάρκο Ευαγγελιστρίας Σπάρτης) καθώς και στην κατασκευή πλατείας του Νέου Κόσμου, που αργότερα μετονομάστηκε από το Δήμο Σπάρτης σε πλατεία Γεωργίου Σαϊνοπούλου. Επίσης σε περίοπτη θέση του Σαϊνοπουλείου Άλσους παραχώρησε το ίδρυμα έκταση – χωρίς ιδιοκτησιακό καθεστώς- στο Σύλλογο Κρητών Ν.Λακωνίας «Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ», όπου με δαπάνη του συλλόγου ανεγέρθη Ιερός Ναός των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων Ρεθύμνου. Ακόμη το Ίδρυμα παρέχει οικονομική ενίσχυση σε ευρυτέρου κοινωνικού σκοπού συλλόγους και βραβεύει τους πρωτεύσαντες μαθητές των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης μας.
- Σαϊνοπούλειο Άλσος
Για την υλοποίηση του οράματος του αειμνήστου Προέδρου Γεωργίου Σαϊνόπουλου αγοράστηκαν στη Μαγούλα Σπάρτης 160 στρέμματα όπου και δημιουργήθηκε με προσωπική του επίβλεψη το υπέροχο Σαϊνοπούλειο Άλσος που περιλαμβάνει ποικιλία 5.000 δέντρων, Αμφιθέατρο , άρτια εξοπλισμένη παιδική χαρά και παραδοσιακό νερόμυλο σε γραφική ρεματιά. Μέσα στο Άλσος ο δρόμος που οδηγεί στο Θέατρο ονομάστηκε «Οδός των ποιητών», γιατί κατά μήκος του τοποθετήθηκαν οκτώ προτομές σημαντικών ποιητών. Πρόκειται για τις προτομές των Λακώνων ποιητών Νικηφόρου Βρεττάκου και Γιάννη Ρίτσου ( δωρεά της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης), των αρχαίων Σπαρτιατών ποιητών Αλκμάνος και Τυρταίου (δωρεά του «Συνδέσμου των εν Αττική Λακεδαιμονίων»), του Γεωργίου Σεφέρη (δωρεά της Σπαρτιάτισσας Χρυσηίδος Βελίκα), του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη (δωρεά του Δήμου Σπάρτης) καθώς και των Εθνικών μας ποιητών Κωστή Παλαμά και Διονυσίου Σολωμού (δωρεά της «Παλλακωνικής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά»)
- Σαϊνοπούλειο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο
Το 1983 το Ίδρυμα παραχώρησε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έκταση 50 στρεμμάτων στο χώρο του Σαϊνοπουλείου Άλσους για την υλοποίηση του οράματος του αειμνήστου Προέδρου για την κατασκευή μεγάλου αθλητικού κέντρου. Δυστυχώς παρά τις συνεχείς πιέσεις το έργο δεν ολοκληρώθηκε από τη Γενική Γραμματεία και για το λόγο αυτό το Ίδρυμα προχώρησε στην ανάκληση της παραχώρησης χρήσης με αποτέλεσμα να έχει και πάλι την πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή της παραπάνω έκτασης ώστε να μπορεί σύμφωνα με όρο της ανάκλησης να πραγματοποιήσει το σπουδαίο έργο με ενέργειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ο υπόλοιπος χώρος του Άλσους εκτός από τη φυσική του ομορφιά προσφέρει με την ιδιομορφία του εδάφους και κατάλληλους δρόμους για ποδηλατικούς αγώνες που διοργανώνονται από το Σπαρτιατικό Γυμναστικό Σύλλογο σε παμπελοποννησιακό ή και πανελλήνιο επίπεδο. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο που το τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου επέλεξε τον ωραίο αυτό χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού για την κήρυξη της έναρξης των εργασιών του Β’ Παγκοσμίου Συνεδρίου και του Β’ Πανελληνίου Συνεδρίου Διοίκησης Αθλητισμού το καλοκαίρι του 2007. Το συνέδριο ετέθη υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εργασιών.
- Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο
Ο ίδιος ο περιβάλλων χώρος του Σαϊνοπουλείου Άλσους με τη φυσική του ομορφιά «γέννησε» στον αείμνηστο Γεώργιο Σαϊνόπουλο την ιδέα για τη δημιουργία ενός αμφιθεάτρου για να υλοποιήσει το μεγάλο του όραμα για τον πολιτισμό. Έτσι με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου κατασκεύασε το 1988 εξ ιδίων πόρων Αμφιθέατρο 1.500 θέσεων που έχει φυσική σκηνογραφία τον αγέρωχο Ταΰγετο και τη Βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά. Από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι φεστιβάλ με υψηλών προδιαγραφών θεατρικές, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις.